Izdota grāmata „Vārdnīcu izstrāde Latvijā: 1991—2010”

Latviešu valodas aģentūra izdevusi grāmatā autoru kolektīva vrdncu_vks_1(Dr. philol. J. Baldunčiks, Dr. philol. I. Balode, Dr. philol. L. Karpinska, Dr. habil. philol. A. Veisbergs, bibliogrāfe A. Šmite, atbildīgais redaktors A. Lauzis) izstrādātu pētījumu „Vārdnīcu izstrāde Latvijā: 1991–2010”.

Izdevumā sīkāk aplūkotas latviešu un angļu, latviešu un vācu valodas pāra vārdnīcas, kā arī sniegts pārskats par nozīmīgākajām vienvalodas vārdnīcām: skaidrojošajām, svešvārdu, etimoloģijas un slenga vārdnīcām. Pētījumā iekļauts arī pilnīgs bibliogrāfisks saraksts ar šajā laika posmā Latvijā izdotajām vārdnīcām.

Pētījums atsedz būtiskas tendences, detalizēti norāda uz līdzšinējo vārdnīcu trūkumiem, sniedz ieteikumus, kā arī atspoguļo sabiedrības aktīvāko vārdnīcu lietotāju (vidusskolēnu, studentu, tulkošanas un terminoloģijas speciālistu) zināšanas par vārdnīcām, konkrētu vārdnīcu izmantošanu, to trūkumiem, kā arī viņu paustās vēlmes par visvairāk nepieciešamajām vārdnīcām, kuras būtu jāizdod tuvākajā nākotnē.

Izdevums būs noderīgs vārdnīcu sastādītājiem un izdevējiem, filoloģijas un tulkošanas studiju programmu studentiem un mācībspēkiem, bibliotēku darbiniekiem, kā arī visiem interesentiem, kuri vēlas iegūt vai paplašināt savas zināšanas par Latvijā izdotajām vārdnīcām.

Elektroniskais izdevums „Vārdnīcu izstrāde Latvijā: 1991–2010” pieejams šeit.