• Kā pareizi būtu rakstāms izrādes nosaukums – “Trīs sivēntiņi” vai “Trīs siventiņi”? Presē sastopami abi varianti.

Saskaņā ar mūsdienu latviešu valodā funkcionējošo derivatīvo modeli morfēma -ēn- ir viens no piedēkļiem, ko izmanto mazuļu nosaukšanai, turklāt patskanis ē netiek īsināts (ja, protams, ievēro standartvalodas normas). Žurnālistiem, šķiet, ļoti gribas izmantot tipisku derivatīvo dialektismu, kas fiksēts tautasdziesmās, bet neatbilst mūsdienu standartvalodas vārddarināšanas normai. Vārds sivēntiņš ir darināts no vārda sivēns, izmantojot interfiksu -t- un tipisko deminutīvpiedēkli -iņ- (citviet to dēvē par paplašināto piedēkli -tiņ-). Tieši tāpat darina vārdu sivēniņš motivētājcelmam sivēn- pievieno deminutīvpiedēkli -iņ-. Mūsdienās līdzīgi jādarina arī vārds kucēntiņš.

 

  • Kā ir pareizi – izlecējs vai izlēcējs?

Darītājvārdus – galvenokārt personu apzīmēšanai – atvasina no bezpiedēkļa verbu pagātnes celma, piemēram, pļāv-upļāv-ējs, pļāv-ēja; dūr-udūr-ējs, dūr-ēja; gājugāj-ējs, gāj-ēja; lēc-u, lēc-ējs, lēc-ēja (Mūsdienu latviešu literārās valodas gramatika. I daļa. Rīga : Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas izdevniecība, 1959, 107. lpp.). Tātad izlēcējs (skrējējs, lējējs, smēlējs), nevis izlecējs. Piebilstams, ka vārdam izlēcējs ir arī otra nozīme – ‘cilvēks, kas cenšas sevi izcelt (citu starpā), pierādīt, ka ir labāks nekā citi’ (Latviešu literārās valodas vārdnīca. 3. sēj. Rīga : Zinātne, 1975, 587. lpp.).

Arī lokāmajā pagātnes darāmās kārtas pagātnes divdabja formas veidošanā izmanto pagātnes celmu, piemēram, viņš bija izlēcis no gultas, nevis izlecis, jo pagātnes divdabjus veido no darbības vārdu pagātnes celma (viņš vakar lēca).

 

  • Kas rakstāms ar lielo sākumburtu institūcijas nosaukumā Latvijas Valsts prezidenta kanceleja?

Šajā nosaukumā ar lielo sākumburtu rakstāms vārds Latvijas un Valsts. Arī vārdu savienojumā Valsts prezidents vārds Valsts rakstāms ar lielo sākumburtu.

 

  • Kā lietojami sākumburti vārdā tiesībsargs un vārdkopā Tiesībsarga birojs?

Tiesībsargs kā jebkurš amats latviešu valodā ir rakstāms ar mazo sākumburtu – tiesībsargs. Izņēmumi: Valsts prezidents, Ministru prezidents. Pirmais vārds savienojumā Tiesībsarga birojs ar lielo sākumburtu rakstāms tāpēc, ka tas ir institūcijas nosaukums.

 

  • Kā pareizi atveidojams Lietuvas prezidentes vārds un uzvārds Dalia Grybauskaitė?

Lietuviešu patskanis y latviešu valodā atveidojams kā garais patskanis ī, tātad Lietuvas Valsts prezidentes priekšvārds un uzvārds latviešu valodā atveidojams Daļa Grībauskaite.

 

  • Vai vārdi Buratīno un Čipolīno izskaņā rakstāmi ar īso vai garo patskani i?

Itāļu īpašvārdu atveides noteikumos norādīts, ka oriģinālvalodā patskaņu kvantitāte netiek apzīmēta. Garš patskanis a, e, i, o (ja tas neatrodas vārda pirmajā zilbē) lietojams latviešu valodā atdarinātajos itāliešu īpašvārdos līdzskaņu l, m, n, r priekšā vairākās vārdu izskaņās, tajā skaitā arī -ino, kas latviešu valodā atveidojams -īno, piemēram, Antonīno, tātad arī Buratīno, Čipolīno (ar garo patskaņa burtu ī), arī kapučīno [it. cappuccino].

 

  • Kāpēc japāņu nosaukums O’Sensejs rakstāms ar lielo sākumburtu?

O’Sensejs japāņu valodā ir goda nosaukums ar nozīmi ‘Godājamais Skolotājs’, arī ‘Lielais Skolotājs’. Tāds japāņiem, piemēram, ir Morihejs Uešiba – aikido pamatlicējs. Pamatojums – ar lielajiem sākumburtiem latviešu valodā rakstāmi pagodinājuma vārdi: Viņa Augstība, Viņa Majestāte, Eminence. Japāņu goda nosaukums nav izņēmums.

 

  • Kad lieto saīsinājumu Nr., un kad – nr.?

Saīsinājumu ar lielo sākumburtu lieto dokumentu numerācijā skaitļa priekšā (Nr. 1), savukārt saīsinājums ar mazo sākumburtu rakstāms pēc skaitļa (1. nr.).

 

  • Kā ir pareizi – dokumentus vizē vai vīzē?

Latviešu literārajai valodai atbilst vārds vizēt: 1. Ierakstīt vīzu (parasti ārzemju pasē); iesniegt (parasti ārzemju pasi) šādas vīzas saņemšanai. Ierēdnis vizē pasi. Vizē pasi vēstniecībā. 2. Uzrakstīt vīzu; iesniegt (dokumentu) šādas vīzas saņemšanai. Piemēram, zāļu (aptiekā) ir maz, un recepti nepieciešams vizēt aptieku pārvaldē (Latviešu literārās valodas vārdnīca. 8. sēj. Rīga : Zinātne, 1996, 556. lpp.).

Variants vīzēt ar nozīmi ‘piešķirt vīzu’ ir populārs ārzemēs, piemēram, Latviešu valodas vārdnīcā, ko izdevusi Amerikas Latviešu apvienība 1993. gadā (sast. Valerija Bērziņa-Baltiņa, Jānis Bičolis; sk. 865. lpp.), taču Latvijā izdotajās vārdnīcās vārda vīzēt nav.

 

  • Kā pareizi rakstīt abreviatūru spa?

LZA Terminoloģijas komisija ir apstiprinājusi terminu spa (no latīņu valodas teiciena sanus per aquam – ‘veselība caur ūdeni’) kā nelokāmu sugasvārdu, apzīmējot ar to “plašu pakalpojumu kopumu, kurā ietvertas dažādas ūdens procedūras labsajūtas un veselības uzlabošanai”, tātad noteiktu dziedniecisko pakalpojumu jomu, arī attiecīgo iestādi (plašāk jēdziena skaidrojumu sk. Tūrisma un viesmīlības terminu skaidrojošā vārdnīca. Rīga : LR Ekonomikas ministrija, 2008; arī “Akadterm” datubāzē). Izmantojot vārdu spa teikuma sākumā, to raksta ar lielo sākumburtu – Spa, piemēram, Spa atpūtas kompleksā notika interesentu seminārs. Īpašvārdu rakstības noteikumi (Īpašvārdu rakstība. Rīga : Valsts valodas centrs, 1998, 14. lpp.) nosaka, ka, veidojot vārdkopu, pirmais sugasvārds no diviem vai vairākiem sugasvārdiem nosaukumā, kas sākas ar vienu vai vairākiem īpašvārdiem, rakstāms ar lielo sākumburtu, piemēram, Baltijas Spa asociācija. Profesiju nosaukumos nelokāmo terminu spa pievieno attiecīgajam pamatvārdam un teikumā raksta ar mazo sākumburtu, piemēram, Sanatorijai vajadzīgs spa speciālists.


  • Kā pareizi rakstāms – barbekjū vai bārbekjū?

Lai gan vārdnīcās minēti dažādi šī vārda rakstīšanas varianti, LR Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija apstiprinājusi vārda rakstību ar īso patskaņa burtu abarbekjū (Tūrisma un viesmīlības terminu skaidrojošā vārdnīca. Rīga : LR Ekonomikas ministrija, 2008, 42. lpp.).

 

  • Kā pareizi lietot svešvārdu – lurekss vai lūrekss?

Vārds latviešu valodā ienācis no angļu valodas (angl. lurex) ar nozīmi ‘dzija ar spīguļojošu pavedienu, kā arī no šādas dzijas ražots audums’ (Longman Dictionary of Contemporary English: 3rd ed.  Harlow, England : Longman, 1995, p. 853). Savukārt latviešu valodas normatīvajos avotos vārds fiksēts ar garā patskaņa -ū- rakstību – lūrekss (Latviešu valodas pareizrakstības un pareizrunas vārdnīca. Rīga : Avots, 1995, 430. lpp.), piemēram, Konkursa “Jaunais vilnis” dalībnieku skatuves tērpos plaši tika izmantots lūrekss.


  •   Vai vingrošanā ir Jamasita vai Jamasitas lēciens?

Lēciens nosaukts par godu japāņu olimpiskajam čempionam Jasuhiro Jamasitam. Tā kā Jamasita ir IV deklinācijas lietvārds, to loka pēc kopdzimtes lietvārdu locīšanas parauga. Tātad pareizi Jamasitas lēciens, nevis Jamasita lēciens.

 

  • Kā pareizi veidojama daudzskaitļa ģenitīva forma: šaļļu vai šallu izstāde, ballu vai baļļu mūzika?

5. deklinācijas lietvārdiem daudzskaitļa ģenitīvā ir līdzskaņu (arī dubultotu līdzskaņu mija): leļļu kleitas, baļļu (sarīkojuma) mūzika, šaļļu izstāde. Savukārt balles (kā mērvienība) daudzskaitļa ģenitīvā labskaņas un pārpratumu novēršanas dēļ lietojamas bez līdzskaņu mīkstinājuma, piemēram, 10 ballu sistēma.

 

  • Kā pareizi saukt Rīgas “Dinamo” spēlētājus – Rīgas dinamieši vai dinamoieši?

No nelokāmiem vārdiem nosaukumus var veidot divējādi – kā vārdkopu vai atvasinājumu, piemēram, Brno iedzīvotāji jeb brnoieši, Po iedzīvotāji jeb poieši.

No trīszilbju un vairākzilbju nelokāmiem vietvārdiem, kas beidzas ar -o, -u, u. c., iedzīvotāju nosaukumus darina, atmetot beigu patskani un pievienojot izskaņu -ieši, piemēram, Bergāmobergāmieši, Sāremāsāremieši (Konsultants : palīglīdzeklis valodas prakses jautājumos. 5. laidiens. Rīga : Avots, 1986, 16.–22. lpp).

Līdzīgi darina atvasinājumu komandas “Dinamo” spēlētājiem – atmetot vārdā Dinamo beigu patskani -o, tie ir nevis dinamoieši, bet dinamieši.