• Kāpēc valodā lieto vārdu bāriņtiesa, nevis bāreņtiesa? Latviešu valodā taču ir vārds bārenis, nevis bāriņš! 

Latviešu valodā vārda bārenis nozīme skaidrota – ‘bērns, kas zaudējis abus vecākus vai vienu no tiem’. Piemēram, apaļš bārenis – bērns, kam nav vecāku (Latviešu literārās valodas vārdnīca. 2. sēj. Rīga : Zinātne, 1973, 39. lpp.). Savukārt vārda bārenis novecojis sinonīms ir vārds bāriņš. Piemēram, bāriņu nauda, bāriņu manta, bāriņu aizbildņi. Bāriņu tiesa vārdnīcā skaidrota kā iestāde, kas ieceļ aizbildņus un aizgādņus, kā arī uzrauga viņu darbību. (Latviešu literārās valodas vārdnīca. 2. sēj. Rīga : Zinātne, 1973, 40. lpp.) Mūsdienu latviešu literārajā valodā vārdā bāriņtiesa saglabājusies vārda vēsturiskā forma.

 

  • Kā pareizi rakstīt cepumu nosaukumu – bezē vai bizē? 

Cepumi, kas gatavoti no saputota olas baltuma un cukura, ir bezē [no vācu Baiser < fr. baiser ‘skūpsts’] cepumi. (Latviešu valodas vārdnīca. Rīga : Avots, 2006, 167. lpp.)

 

  • Kā pareizi lietot vārdu Brodveja vai Brodvejs? 

Brodveja (angļu Broadway) ir viena no Ņujorkas centrālajām ielām, kas gareniski šķērso Manhetenu (Preses lasītāja vārdnīca. Rīga : Nordik, 2004, 75. lpp.). Latviešu valodā jau esam pieraduši šo vārdu lietot sieviešu dzimtē, tā ka nebūtu nekāda pamata šo tradīciju mainīt.

 

  • Kā pareizi rakstīt nosaukumu «Daugavas vanagi»? 

Organizācijas nosaukums «Daugavas vanagi» ir uzskatāms par simbolisko nosaukumu, un to raksta pēdiņās, kursīvā vai citā grafiskā izcēlumā. Ar lielo sākumburtu simboliskajā nosaukumā ir rakstāms pirmais vārds.

Daugavas vanagi (bez attiecīga grafiska noformējuma) kā attiecīgās organizācijas biedru nosaukums ir tikpat simbolisks kā pašas organizācijas nosaukums un var radīt tikpat lielus pārpratumus un nevajadzīgas asociācijas ar konkrēto putnu sugu kā pats organizācijas nosaukums, tāpēc Valsts valodas aģentūras Konsultāciju daļa tomēr ieteiktu arī organizācijas biedru apzīmēšanai lietot kādu grafisku noformējumu, piemēram, sapulcējušies «Daugavas vanagi» u. tml.

 

  • Kā pareizi rakstāmi svešvārdi: ezoterisks, ezoterija – ar īsu vai garu patskaņa burtu e? 

Vārda ezoterisks nozīme ir ‘slepens, apslēpts’ [gr. < esōterikos ‘iekšējs’], domāts vienīgi iesvētītiem, zinošiem (par reliģiskiem rituāliem, misticiskām mācībām u. tml.; (Ilustrētā svešvārdu vārdnīca. Rīga : Avots, 2005, 215. lpp.), un tas tiek rakstīts ar īsā patskaņa burtu e. Pēc analoģijas ar vārdu ezoterisks arī vārdā ezoterija ir rakstāms īsā patskaņa burts e. Tā kā minētos vārdus ar garo patskani neizrunā arī oriģinālvalodā, nav nekāda pamata tos rakstīt ar garā patskaņa burtu latviešu valodā.

 

  • Tā kā presē sastopami vairāki slavenā somu autobraucēja vārda un uzvārda atveidojumi: Kimi Reikenens un Kimi Raikonens. Kurš no tiem ir pareizs? 

Autobraucēja vārds un uzvārds somu valodā ir Kimi Räikkönen. Ievērojot somu īpašvārdu atveides noteikumus (Dāņu, norvēģu, zvied- ru un somu īpašvārdu atveide latviešu valodā. Rīga : Norden AB, 2003), mūsu alfabētā svešie burti ä un ö tiek atveidoti un izrunāti kā e. Tātad autobraucējs latviešu valodā pareizi būtu jādēvē Kimi Reikenens. Diemžēl praksē vairāk izplatījies neprecīzais uzvārda atveidojums Kimi Raikonens.

 

  • Kā pareizi lietot zivs nosaukumu: piraja, piranja, piraņa vai piraija? 

Plēsīgā karpu dzimtas zivs piraija [no port. piranha], kas dzīvo Dienvidamerikā, bet 2008. gada vasarā tika izmakšķerēta kādā Daugavpils dīķī, rakstāma tieši šādā formā.

Pārējie sastopamie zivs nosaukumi piraja, piranja, piraņa nav atzīstami par pareiziem.

Līdz šim Latvijā izdotajās vārdnīcās zivs nosaukums bija sastopams piraija (Ilustrētā svešvārdu vārdnīca. Rīga : Avots, 2005, 572. lpp.) un piraja (Latviešu valodas pareizrakstības un pareizrunas vārdnīca. Rīga : Avots, 1995, 611. lpp.). Lai novērstu nekonsekvenci, Latviešu valodas ekspertu komisija 2008. gada 23. janvāra sēdē ar balsu vairākumu atbalstīja zivs nosaukumu piraija.

 

  • Kā pareizi lietot cepumu nosaukumu – pumperniķelis vai pumpermiķelis? Ja pumpermiķelis, vai tam ir sakars ar Miķeli?

Ar vārdu Miķelis saldajam un cietajam cepumam gan nav nekāda sakara. Pareizais cepuma nosaukums ir pumperniķelis. (Latviešu literārās valodas vārdnīca. 62. sēj. Rīga : Zinātne, 1987, 435. lpp.)

 

  • Kā pareizi rakstāms vārds regula – ar īsā vai garā patskaņa burtu e? 

Vārds regula [lat. regula ‘noteikums, norma’] – kārtula, rīcības likums, noteikums, norma (Ilustrētā svešvārdu vārdnīca. Rīga : Avots, 2005, 642. lpp.). Vārds rakstāms ar īsā patskaņa burtu e uzsvērtajā zilbē.

 

  • Kā pareizi lietot kaimiņvalsts salu – Sāremā vai Sāmsala? 

Igauņu valodā salas nosaukums rakstāms Saaremaa, kas latviešu valodā atveidojams Sāremā. Arī Konsultāciju daļas ieteikums būtu šo salu saukt Sāremā – atbilstoši igauņu valodā rakstītajam vietvārdam.

Salas nosaukumus Sāmu sala jeb Sāmsala nosaka latviešu valodā izveidojusies vēsturiska tradīcija. K. Karulis to skaidro ar vārda sāmi nozīmi, norādot, ka par vārda cilmi ir atšķirīgi, līdz šim nepierādīti uzskati: 1. Vārds saistīts ar nosaukumu somi [suõmi], uzskatot, ka sāmi sākotnēji bijusi kāda Baltijas somu cilts vai Baltijas somu senči, pirmtauta. 2. Vārds saistīts ar lībiešu Saarmaa, igauņu Saaremaa

‘Sāmsala’ ar r zudumu aiz gara patskaņa – tātad * sārms > sāms sākotnēji izlokšņu izrunā. (Karulis, K. Latviešu etimoloģijas vārdnīca. Rīga: Avots, 1992, 2. daļa, 152. lpp.)

 

  • Kā pareizi rakstīt darbības vārdu, kas apzīmē dokumenta attēla «pārnešanu» elektroniski apskatāmā veidā? Dokumentus skenē vai skanē?» 

Pareizā forma – dokumentus skenē. Vārdnīcā šī vārda nozīmes ir skaidrotas šādi:

1. Skenēt (no angļu valodas vārda scan) jeb izskatīt cauri disketi vai cieto disku, meklējot vīrusus, nozīmē lietot antivīrusu programmu, lai pārbaudītu, vai jūsu datnēs nav datora vīrusu.

2. Skenēt tekstu vai attēlu nozīmē lietot skeneri, lai pārveidotu kaut ko iespiestu (piemēram, teksta fragmentu vai fotoattēlu) par datni, kuru var lietot datorā. (Angļu-latviešu skaidrojošā datorvārdnīca. Rīga : Jumava, 1998, 294. lpp.)